WATT

WATT
  • Offices
  • On going

In short

WATT project
Project owner: Sogeprom
Property owner: La Française
Architect: Ateliers 2/3/4/
Surface area: 12,000 sq.m.
Programming: offices

Project Parvis
Owner: ASL Delalande
Delegated project management: JLL
Architect: Ateliers 2/3/4
Surface area: 1,600 sq.m.

Location : Arche Nord / Coupole-Regnault (La Défense)
Delivery date: 2021

As part of the rehabilitation work on the Delalande Défense real estate complex, two separate rehabilitation projects are being carried out in parallel in the same area:

  • The WATT rehabilitation project for the WATT office building, which is currently underway and for which the project owner is SOGEPROM,
  • The rehabilitation site of the Inter-Company Restaurant and the forecourt of the building complex.

WATT

Formerly known as City Défense, the building has been undergoing restructuring since 2019. This follows the renovation undertaken on the AMPERE E+ building, its direct neighbor. Eventually, the two buildings, renovated by the same architectural firm, will form a modern complex within the Coupole-Regnault district.

Entrusted to SOGEPROM, the renovation and extension of the office building will eventually increase its surface area from 8,600 m² SDP to 12,000 m² SDP. Three years after renovating the AMPERE E+ building, also entrusted to the architectural firm Ateliers 2/3/4/, which has become its headquarters and an illustration of its know-how in terms of innovation, SOGEPROM is transforming the "City Défense" building, now renamed "WATT".

The primary idea is to resonate with the AMPERE building in order to find strength together while maintaining their specificities. Its entrance will be made more obvious with a double height located in the bow, visible from the esplanade of La Défense. This sequence is inscribed in a base created on 2 levels which leave the existing load-bearing structure visible, allowing the building to be raised.

We thus find a more urban scale, in dialogue with the rue Henri Regnault and the pedestrian mall in the making. The building will be open to the esplanade made public with a cafeteria and its shops addressed on Henri Regnault street. The project thus takes into account the future transformation of the Boulevard Circulaire into an urban boulevard.

Once the building has been raised, it is a question of breaking the effect of endless stacking of levels. The body of the building is restructured in a new order composed of 3 strata, more generous, in dialogue with the Ampere building.

More specifically, the renovation and extension will allow :

  • a better visibility of the building and its access through a redesign of the facade and the creation of a base that will address the street;
  • a better urban integration by modifying the building's entrance and installing a cafeteria open to the public on the ground floor, creating a new connection between the WATT and AMPERE E+ buildings from the circular boulevard of Paris La Défense to the Henri Regnault street in Courbevoie;
  • An increase in office space, with more flexible and trendy floor plans designed to serve users.

A bright and green environment in the heart of Paris La Défense

The restructuring of WATT also includes the creation of accessible terraces and boxes allowing exterior access on almost every level and on the roof, on the north (on the mall) and south (on the garden) facades.

Given the limited amount of usable outdoor space on this site, the challenge is also to bring vegetation into and onto the building in an upward movement from the garden to the terrace on the ground floor (R+10), which will be accessible and planted thanks to the terraces.

Vegetation will be omnipresent in the building. A true haven of light, open to the outside, WATT will offer beautiful unobstructed views, conducive to performance and creation. The workspaces will be punctuated by agoras inviting to regenerate and encouraging collaborative work. Numerous services will be offered within WATT thanks to the creation of warm and connected spaces dedicated to reception, concierge services, well-being and catering.

Lastly, the project is part of a strong environmental approach that has resulted in numerous certifications:

  • HQE Bâtiment Durable, level Excellent,
  • BREEAM NC 2016, Excellent level,
  • WELL, Core & Shell, Gold level,
  • WIRED SCORE,
  • BIODIVERCITY,
  • EFFINERGIE Rénovation label.

Placing the user at the heart of the real estate project, in his or her place of life or work, is Sogeprom's ambition when restructuring the building.

Rehabilitation of the Parvis and the Company Restaurant

The project consists of the global rehabilitation of a building complex made up of an Inter-Company Restaurant and the Parvis. The Inter-Company Restaurant is located on the first basement level, shared by the Watt and AMPERE buildings. While the Parvis on the ground floor represents the pedestrian esplanade that also supports the two aforementioned buildings.

Within the framework of the global rehabilitation of the real estate complex, the first desire is to connect the boulevard, which will take on a more urban dimension, with the Parvis de la Défense. Work on the base at the bend in rue Henri Regnault will be undertaken to allow better integration with its surroundings and easier access. In addition, the work of resizing the RIE surface is an opportunity to review the relationship of each of the buildings with this space, which will be made more convivial and have more diversified uses.

Click to enlarge

  • Watt
  • Watt
  • Watt

Did you know?

The WATT project echoes its neighbor, AMPERE. Eventually, this ensemble promises to release a lot of positive energy!