A rejuvenation cure for the Corolles Reflets Iris district

The Reflets-Iris district in 2023 (c)Imica
  • Public spaces
  • On going

In short

Project owner: Paris La Défense
Urban design: Urbanica-SLG-EGIS-Concepto
Programming: requalification and creation of public spaces and green spaces
Location: Esplanade Nord / Corolles-Reflets-Iris district
Delivery: Q1 2023

location plan for the Corolles Reflets Iris public spaces project

Location of the project area in green

Geographical references :
1 - Place des Corolles
2 - Place des Reflets
3 - Patio des Reflets
4 - Place de l'Iris

1. Introduction

Paris La Défense initiates and pilots the renewal of Europe's leading business district. The local public institution is making La Défense a lively destination, with real districts that are mixed, lively and pleasant to live in. On the Courbevoie side, the renewal of the Corolles-Reflets-Iris sector is part of the continuity of the renovation of the Place des Corolles and the Place de l'Iris. Thus, in the vicinity of the Aurore tower, the public spaces will be redeveloped to make them more pleasant and more legible.

In the Corolles-Reflets-Iris sector, Paris La Défense has conducted studies, in parallel with the work undertaken by Aermont on the Aurore Tower, to rethink the surrounding public spaces, and more broadly the entire district. In the continuity of the new development of Place de l'Iris, several objectives guided the reflection on this project, including the complete renovation and opening of the patio des Reflets, the creation of a qualitative perspective between Place de l'Iris and Place des Reflets, the simplification of pedestrian paths, the greening and embellishment of the public spaces of the district with contemporary materials.

The Reflets patio will be thoroughly restructured to make it brighter, more pleasant and open. Part of the slab that currently hides the shops on the patio and the connections between the patio and the Place des Reflets will be removed. A wider and more visible staircase will replace the current one, and the battery of lifts, whose main function today is to serve the Reflets car park, will be redesigned and will allow people with reduced mobility to link the car park and the two levels of the slab.

The public spaces will be greened: a "plant lens" will be created on the Place des Reflets and new planting, on the "hillside" and around "landscape lounges", will be created between the Aurore and Manhattan towers in the space freed up by the new pavilion of the Aurore tower. Finally, light-coloured concrete slabs, light-coloured natural stones and wooden furniture will adorn the Place des Reflets and its patio.

In terms of traffic, the links between the slab and the Boulevard Circulaire will be improved. A wide staircase will link the allée Marvingt and the slab, between the base of the Aurore Pavilion and the Manhattan Tower, while a staircase and two lifts accessible to cycles will connect the allée Marvingt and the place des Reflets. Lastly, soft mobility will be encouraged, with the installation of some fifty parking spaces for cyclists in the public space.

The whole face of the Corolles-Reflets-Iris sector will change. With a renovated Place de l'Iris and its two new restaurants, a unified and comfortable floor, quality amenities, a health centre and a completely revamped Patio des Reflets, the district is about to experience a new youth.

The Reflets-Iris district in 2020 (c)Imica

The Reflets-Iris district in 2020 © Imica

The Reflets-Iris district in 2023 (c)Imica (non contractual image)

The Reflets-Iris district in 2023 © Imica (non contractual image)

2. Corolles-Reflets-Iris, yesterday and today

A progressive transformation of public spaces

As early as 2016, the Reflets terrace underwent a first phase of renovation, followed in 2018 by the transformation of the Iris square. On 6,000 sq.m., the light and contemporary coverings delicately highlighted extend the Saint-Gobain tower.

The renovation of the floors, the enlargement of the flowerbeds, the planting of additional trees (a total of 52 trees on Place de l'Iris) and the new commercial infrastructure designed by the Tolila + Gilliland agency prefigure the future face of the district.

This initial gradual metamorphosis was accompanied in 2018-2019 by a major renovation project for the warehouses. This "reclaiming" of the underground spaces has made it possible to optimise the functionalities of the district by reconfiguring the spaces dedicated to deliveries, taxis, drop-off points and waste management.

The renovation of the Reflets footbridge, which overhangs the ring road towards Courbevoie, went beyond a simple refurbishment. Signifying the new identity of the footbridges in the business district, this link is covered with new surfaces, illuminated tiles and night lighting. Glass desks and screens will be integrated into the railings.

A desire for tomorrow: linking spaces and uses

The new face of the Place de l'Iris alone establishes a new communication with the different levels of the slab. It also connects public and private spaces, employees and residents. Paris La Défense wishes to continue this transformation on the scale of the district, by bringing together spaces and functions that were previously separated. More specifically, it is a question of :

  • creating new urban and landscape perspectives,
  • linking the three levels by wide and open paths,
  • reinforcing the commercial dimension of the Reflets patio

The objective of the transformation of public spaces is to achieve a better balance for working, living and living in La Défense. As a developer, Paris La Défense is continuing the process begun in the Groues, Croissant and Rose de Cherbourg sectors, which are destined to become living spaces in their own right.

This reflection includes the improvement of access to the other sectors of the business district (Esplanade de La Défense, Cœur Défense, Saisons, etc.) and the town of Courbevoie.

The patio in 2021 ©PLD_leblueduck-Florence-Delaby

The patio in 2021 © Paris La Défense leblueduck - Florence Delaby

In 2023, an open patio and a new monumental staircase to link the levels (c)Imica (non contractual image)

In 2023, an open patio and a new monumental staircase to link the levels © Imica (non contractual image)

3. Tomorrow, a greener and more sustainable neighbourhood

The redevelopment of the Corolles-Reflets-Iris neighbourhood is largely aimed at restoring continuity:

  • visual continuity, with the removal of the most prominent obstacles,
  • continuity of paths, with more legible and more open routes
  • continuity of surfaces, with a harmonisation of materials, textures, colours, surface effects and the natural character of the floors.

More natural floors

To make it easier to find one's way around a sector that has long been marked by a wide variety of materials and obstacles, the replacement of the flooring of public spaces is intended to be sober and as natural as possible. It will be consistent with the renewal of the district.

In order to limit the "patchwork" effect of the different levels of slab, limestone (Reflets level) and architectural concrete (Place de l'Iris), both in light tones, are preferred for the redevelopment project.

Variations are proposed:

  • Blue stone will be used to emphasise the crossings of the new or redeveloped green spaces.
  • Granite will be present around the D2 tower, in the continuity of the existing arrangements of the Marvingt alley.

A green lounge

On the patio des reflets, below the Vision 80 residence and near the Aurore tower, a grassy dome on which large trees grow will interact with the planters located to the north, forming a "plant lens" decorated with grasses, ferns and perennials. Prunus, Magnolias and field maples will respond generously to the contemporary aspect of the new grounds. They will be surrounded by African sage, sweet woodruff, climbing ivy or green Santolin. The beds will be crossed by paved paths.

In addition to the 51 trees on Place de l'Iris, other landscaping features will be added to the existing plant network. Between the Manhattan tower and the "lantern" pavilion of the Aurore tower, several landscaped lounges, suitable for recreation, will be created. In front of the Manhattan Square residence, the planting will also be redesigned to provide more plant diversity.

In 2023, landscaped lounges and "hillside" planting at the foot of the Aurore and Manhattan towers (c)Imica (non contractual image)

In 2023, landscaped lounges and "hillside" planting at the foot of the Aurore and Manhattan towers © Imica (non contractual image)

4. A more mixed, functional and reconnected neighbourhood

The real estate programmes of the Corolles-Reflets-Iris district have launched the signal for a complete rehabilitation of public spaces. Far from signing a project ex-nihilo, the multiplicity of interventions takes advantage of the existing, enhances the identity of the district and puts its assets back in the spotlight. At La Défense, diversity has been invented for over 40 years.

A reaffirmed vocation

With the recent real estate programmes (D2, Saint-Gobain...), the transformation of the Europe base and the rehabilitation of Aurore, the Corolles-Reflets-Iris district reinforces the presence of tertiary activities which remain the DNA of La Défense. The arrival of companies of all sizes is the result of the comfort of the collaborative spaces as well as the development of a new offer of services around sports, catering and well-being.

After several years of waiting, the "return" of employees is combined with the maintenance of a strong residential presence. This mixed vocation has defined the Corolles-Reflets-Iris district from the outset. It is now being reactivated by the project to modernise the public spaces carried out by Paris La Défense. The renovated public spaces will indeed allow for a much higher quality of use, in particular by favouring moments of pause and relaxation.

This transformation involves the renewal of the surfaces, street furniture and the landscape grid, as well as more structural operations, with :

  • the removal of portions of the paving stones which today represent visual and physical obstacles
  • the construction of a new staircase between Reflets and Iris squares, simplifying the pedestrian pathways
  • the improvement of connections with the ring road through the creation of new links

New shops and services

At the foot of the Vision 80 residence, the former Buref shopping centre located in the Reflets warehouse will soon house a medical centre designed by Hélène Fricout-Cassignol Architects. An extension of Paris La Défense's strategy for the reallocation of volumes under the slab, this place, open to all, will offer, over approximately 1,000 sq.m. :

  • a health centre linked to the Foch Hospital in Suresnes
  • an imaging centre,
  • a pharmacy.

On the Iris side, the wooden "commercial shell" designed by Tolila + Gilliland Atelier Architecture will house two restaurant brands. A terrace overlooking the new plantings will enliven the square. Nearby, the concrete kiosk of the Iris car park will receive a new modern cladding to better integrate with its environment.

Opposite, on the north side, the new brasserie in the new "lantern" pavilion of the Aurore tower will be open to all.

The shops on the Reflets patio will also be able to assert themselves, becoming a new destination for employees and residents alike. Open to the Place des Reflets and visible from the Place de l'Iris, they will benefit from a new attractiveness.

Better circulation in the district

The staircase linking the Reflets and Iris levels will contribute directly to the commercial dynamics of the Reflets patio. Coupled with a lift kiosk, it will make the patio easy to locate, reach and navigate.

The staircase planned between the Aurore and Manhattan towers is an additional link that will erase the barrier effect of the business district's slab and open up the Iris level to the ring road.

Near the D2 tower, a new staircase will lead to the Marvingt alley. Complete with two lifts accessible to bicycles, this new access will complement the Reflets footbridge, which will be modernised in 2020, and will allow bicycles to easily link the La Défense slab to the town of Courbevoie, towards the Boulevard Circulaire and the Rue de Strasbourg.

In 2021, the perspective towards the patio is obstructed ©PLD_leblueduck-Florence-Delaby

In 2021, the perspective towards the patio is obstructed © Paris La Défense leblueduck Florence Delaby

In 2023, the perspective will be cleared towards the patio, and landscaped lounges will replace the slabs at the foot of the Manhattan Tower (c)Imica (non contractual image)

In 2023, the perspective will be cleared towards the patio, and landscaped lounges will replace the slabs at the foot of the Manhattan Tower © Imica (non contractual image)