Arras School Group

School Group Aerial view crédit Sam Architecture et Artefact
  • Equipments
  • On going

In short

Client: City of Nanterre
Project manager: SAM Architecture
Start of works: summer 2021
Handover: mid-2023
Surface area: 4,800 sq.m. on 3 levels
Program: primary school group (11 elementary classes and 9 nursery classes) and two leisure centres (13 rooms)
Location: Hanriot sector - ZAC des Groues

The Arras School Group has 20 nursery and elementary classes and two integrated leisure centres

The school group is spread over three floors that are as versatile, progressive and open as possible. Each of them has a recreation area: from the natural courtyard with trees on the ground floor to the roof terrace with its pergola. The latter offers a double benefit: it provides a shaded area for the pupils and produces, through its photovoltaic cover, the energy for the building.

Responding to urban issues, it constitutes a built front on the street and opens onto the rail garden. The schools are organised around a large wooded atrium which unites the different levels and articulates the wide circulation. It is an active surface, intended to be occupied as often as possible, so that the activities can be multiplied.

The school group is built with natural and bio-sourced materials: wood, linen, cotton and cellulose wadding.

Work schedule

  • First stage: earthworks, structural work and building structure summer 2021 / spring 2022.
  • Second stage: the first levels, excluding the basement, will arrive at the end of the first quarter of 2022, with the start of the implementation of the facades. The roof of the building and therefore its final height will be completed at the end of the second quarter of 2022.
  • Third stage: interior fittings for delivery in spring 2023 and reception of pupils in September 2023.

Click to enlarge and see all images

  • School Group Aerial view crédit Sam Architecture et Artefact
  • School group view of the wood hall crédit Sam Architecture
  • School Group view of Arras Street crédit Sam Architecture