Commerces de la place de l'Iris

Chantier de la coque commerciale mai 2021
  • Shops
  • On going

In short

Developer: Paris La Défense
Owner : SCI IRIS LA DEFENSE
Architect: Tolila + Gilliland Atelier Architecture
Contractor : Poulingue Construction
Surface area: 440 m² (4,000 sq.ft.)
Delivery date: 2021
Location : Esplanade Nord / Place de l'Iris

Two new signs and a virtuous worksite on the Place de l'Iris

The Place de l'Iris has completed its transformation after several months of work. The old gravel paving stones have been replaced by a 6,000 square meter space that has been completely renovated, from the ground to the planters. The urban lounges are surrounded by new, larger planters for the cherry trees, which now have plenty of room to grow and flourish.

In the heart of a renovated square and in front of the Saint Gobain Tower, a new project is coming to life. It is a commercial shell that will welcome two restaurant brands in 2021:

  • Spok will offer traditional French cuisine, made with fresh seasonal products ;
  • La Famille, already present in the business district, will offer quality hot and cold takeaway meals.

Built by the company Poulingue Construction and designed by the architectural firm Tolila + Gilliland Atelier Architecture, this shell has the particularity of being built partly in wood, an ecological and renewable material. In keeping with the principles of sustainable development, Poulingue Construction chose to transport all of the wooden elements by river, using the Seine, in order to divide its carbon footprint and CO2 emissions by three! Paris La Défense is pleased with this choice and strongly encourages project developers who invest in its territory to turn to alternative solutions like this one.

Maquette du projet

Maquette du projet ©Tolila + Gilliland Atelier d'Architecture

River transport is preferred

Access to the Place de l'Iris construction site represents a logistical challenge. Indeed, the height limit and the limited storage space require a just-in-time supply with small trucks. The company supplies the site phase by phase. For this, it uses 7.5 ton trucks. This type of vehicle, rather polluting with regard to its small capacity, is the only one able to reach the unloading zone located in the basement of the building site. For Poulingue Construction, it was inconceivable to make 11 trips between their workshops in Normandy and the Paris region. According to this version of supply, the carbon impact was considerable, estimated at 1 980 kg of CO2. As a comparison, this corresponds to 4 plane trips between Paris and New York or 2 years of gas heating for a Parisian apartment.

A significant carbon saving

To reduce CO2 emissions linked to transport, the company has thought about modal shift. It transports the wood elements packaged in a container between the port of Le Havre and the port of Gennevilliers, via the Seine. It then has a storage platform in the port of Gennevilliers to store the wood elements and dispatch them to small trucks. This platform is located 8 km from the Place de l'Iris, which considerably reduces the distance travelled by truck. Thanks to the modal shift, only 606 kg of CO2 will be emitted. That is 3 times less than a 100% road logistics!

A wooden structure to reduce the ecological footprint of the project

The choice of wood is not only architectural. In the framework of the Place de l'Iris project, the high mechanical characteristics of wood are adapted to the post and beam construction system. Thanks to its strength, wood allows the size of the beams to be reduced to ensure an economy of material. It is a great natural material, less emissive during its production phase because it naturally stores carbon in the order of 900 kg of CO2 per m³. Within the framework of the project on the Place de l'Iris, the wood structure allows to reduce by 42% the CO2 emission (by equivalence taking into account the modes of production of materials) compared to a concrete structure. In addition, a total of 113 m³ of 100% European wood from sustainable forests will be used to build the structure and the floor of the restaurants. This represents 100 tons of CO2 trapped in the structure, CO2 that does not contribute to global warming!

Chantier de la coque commerciale mai 2021

Chantier de la coque commerciale mai 2021©PLD_leblueduck-Florence-Delaby